Mi is a Dojo Kun?

A Dojo Kun az edzőterem esküje. A hét pontjában megtalálható mindaz a karatéhoz szükséges bölcsesség, hozzáállás, erkölcsi érték és alapvető viselkedésforma, ami nélkül nem képzelhető el ez az oktatási rendszer. A karate csak ezen elvek szigorú alkalmazása által lehet erős és egyben igazságos.
Az alábbi fogadalom szövegét minden edzésünk végén hangosan, közösen mondjuk el. 

Kívánjuk, hogy üzenetét minden gyakorló karateka megérthesse!

 

DOJO KUN


FOGADJUK!

RENDÜLETLENÜL EDZENI FOGJUK TESTÜNKET ÉS LELKÜNKET!

 

 

FOGADJUK!

A BUDO IGAZ ÚTJÁT KÖVETJÜK, ÍGY FEJLESZTJÜK KÉPESSÉGEINKET!

 

 

FOGADJUK!

SZILÁRDAN TÖREKEDNI FOGUNK ÖNMAGUNK LEGYŐZÉSÉRE!

 

 

FOGADJUK!

MEGTARTJUK AZ UDVARIASSÁG SZABÁLYAIT, TISZTELJÜK ELÖLJÁRÓINKAT ÉS A RANGBAN FELJEBB LÉVŐKET,

TARTÓZKODUNK AZ ERŐSZAKTÓL!

 

 

FOGADJUK!

KÖVETJÜK AZ EMBERIESSÉG TANÍTÁSÁT, SOHA NEM FELEDJÜK AZ ALÁZATOSSÁG IGAZ ERÉNYÉT!

 

 

FOGADJUK!

TISZTELJÜK A BÖLCSESSÉGET ÉS AZ ERŐT, NEM KERESÜNK MÁS VÁGYAKAT!

 

 

FOGADJUK!

EGÉSZ ÉLETÜNKBEN A KARATE FEGYELMÉVEL JÁRJUK A KYOKUSHIN ÚTJÁT!

 

 

 

 

JAPÁNUL (RÓMAI ÍRÁSJEGYEKKEL)

 

HITOTSU, WARE WARE WA,

shinshin o renmashi, kak-ko fubatsu shingi o kiwameru koto.

 

HITOTSU, WARE WARE WA,

bu no shinzui o kiwame, ki ni hasshi, kan ni bin naru koto.

  

HITOTSU, WARE WARE WA,

shitsuhitsu goken o mot-e, kok-ki no seishin o kanyo suru koto

 

HITOTSU, WARE WARE WA,

reisetsu o omonji, chyojho o keishi, sobo no furamai o tsutsushimu koto.

HITOTSU, WARE WARE WA,

shinbutsu o toutobi, kenjo no bitoku o wasurezaru koto.

HITOTSU, WARE WARE WA,

chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozodne ayamatazaru koto.

HITOTSU, WARE WARE WA,

shogai no shogyo o karate no michi ni tsuji, Kyokushin no michi o mat-to suru koto.

 

JAPÁNUL (JAPÁN ÍRÁSJEGYEKKEL)

 

Dojo etikett:

 

A Kyokushin Karate egy klasszikus harci művészet. Az egymás közötti kapcsolatokat a Dojoban a hagyományos japán karate tradíciók szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idő alatt alakultak ki és jól beváltak. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulnod őket, ha a Kyokushin útját akarod járni. Vannak, akik könnyen elfogadják a viselkedés szabályait, mások nehezen.

Az etikett betartása Dojonként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edző tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a Kyokushin Karatéhoz.

Ha más klubban, más Dojoban edzel, tartsd be a Dojo etikettet, míg meg nem ismered a helyi eltéréseket. Nyugodt lehetsz, mert ezek nemzetközi szabályok, amelyek minden Kyokushin Dojora érvényesek.

 

MIELŐTT A DOJOBA LÉPSZ

A gyakorló ruhád (karategi) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karategit hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen.

A nők, lányok egyszínű fehér pólót hordhatnak a karategi alatt, a férfiak semmit!

Nem viselhetsz semmilyen ékszert, karórát edzés alatt!

A Dojoban mezítláb folyik az edzés, - a szabály alól kivételt az edző tehet, - ezért a cipőt, papucsot szépen rendben, sorban helyezd el, a Dojo bejárata mellett, ha lehet kívül!

 

A DOJOBAN

Amikor belépsz a Dojoba, vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj hangos OSU!-t. Ez jelképezi a Dojo és a bent levők iránti megbecsülésedet.

Ha beléptél a Dojoba és még nem kezdődött el az edzés, sorban menj oda a magasabb övfokozatúakhoz, meghajlással és OSU!-val köszöntsd őket! Kezdd a legmagasabb övfokozatúval!

Ha már bent vagy a Dojoban és nálad magasabb fokozatú lép be várj, amíg ő maga végez a köszöntésekkel, azután menj oda hozzá és köszöntsd!

Ha magasabb fokozatú kezet nyújt neked, két kézzel viszonozd - ez a tisztelet jele. A kezeid tartsd egyformán, ne a csuklóját, vagy az alkarját fogd meg a balkezeddel, mert az tiszteletlenség.

Ha feketeöves, vagy az edző lép a Dojoba, a rangidős (legmagasabb övfokozatú) karatéka vezényeljen FUDO DACHI!-t és SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t, a válasz: OSU!

A küzdelmet ne gyakorold, ha az edző nincs jelen.

A DOJO rendes, tiszta és biztonságos állapotának fenntartásáért mindenki felelős.

Tilos a Dojoban enni, inni, rágógumizni és dohányozni.

 

AZ EDZÉS KEZDETE

Az edzés kezdetére a rangidős karatéka álljon az első sor jobb szélére, és rangsor szerint sorakoztassa a csapatot. Igazodj jobbra és előre. Amikor az edző szemben feláll a csapattal, a rangidős vezényeljen FUDO DACHI-t, majd üdvözlést: SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t és OTAGAI NI REI!-t. Mindkettőre válaszolj meghajlással és hangos OSU!-val. Ezzel az edzés elkezdődik.

 

AZ EDZÉS

Ha késve érkezel az edzésre, belépés és köszönés után térdelj le az ajtó mellé, a fal felé nézve SEIZA-ba. Ha az edző szólít, állj fel, fordulj felé, hajolj meg és mondj OSU!-t. Utána gyorsan állj be a sorba! Ilyenkor már ne kezdj el a társaidnak köszöngetni, beszélgetni!

 

PRÓBÁLJ NEM ELKÉSNI!

Mindig gyorsan hajtsd végre az utasításokat!

Ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt kérnél az edzés vezetőjétől. Ha el kell menned, ne mászkálj a csapat és az edző közötti téren, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz.

Mindig a megfelelő megszólítást alkalmazd az edzésvezető felé (SENPAI, SENSEI, SHIHAN) a Dojoban. Ha hozzád szól, mindig nyugtázd hangos OSU!-val.

Ha valamit mondani akarsz az edzőnek, várd meg az alkalmas pillanatot, pl. két gyakorlat között, Yasume alatt, magyarázat idején, kérdésre,.. és hangos OSU!-val jelezd a szándékodat. Ha az edző megkérdezi, mit akarsz, akkor közöld vele.

Ha bármit adsz a feljebbvalódnak mindig két kézzel nyújtsd át. Ez a tisztelet jele.

Az edzésed komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne beszélj és ne szakítsd meg a gyakorlatot.

Mindig FUDO DACHI-ban várd a következő utasítást, hallgasd a magyarázatokat. Soha ne álldogálj csípőre tett kézzel.

Az edzésvezető minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedned kell a Dojoban. Nem fog olyasmit kérni, amit ő maga ne próbált volna ki. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni. NE ADD FEL!

A páros gyakorlatok megkezdése előtt a partnered felé hajolj meg és mondj ONAGAI SHIMASU!-t. Amikor elválsz a partnertől, köszönd meg neki a közös munkát, mondj ARIGATO GOSAI MASHITA!-t.

A szünetek alatt ne ülj le, ne támaszkodj, ne feküdj le! Csinálj valami hasznosat, ne vesztegesd el az edzésidődet!

 

AZ EDZÉS BEFEJEZÉSE

Az edzés végén az edző felsorakoztatja a csapatot és megáll velük szemben. A rangidős, aki az első sor jobbszélén áll, vezényeljen: SHINZEN NI REI!-t, válasz OSU!, az edzésvezetőnek megköszönjük az edzést- vezényszavak: SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA! - válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!, a társainknak is köszönetet mondunk - vezényszavak: OTAGAI NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA! válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!. Az edző általában a KEIKO OWAARI! vezényszóval jelzi, hogy vége az edzésnek.

Mielőtt kilépsz a sorból, illik megköszönnöd a társaidnak az edzést, mondj nekik ARIGATO GOSAI MASHITA!-t jobbra, előre, hátra és balra is.

Mielőtt kilépsz a Dojoból, ne felejts el megállni az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj OSU!-t.

 

NE FELEDD!

A Dojo etikett ugyanúgy része a Kyokushin Karaténak, mint az ütések, rugások stb. Ha nem tanulod meg és nem tartod be, akkor nem Kyokushin Karatét csinálsz.

Senki sem kényszerít téged, hogy Kyokushin útját járd, járhatod a saját utadat, ha azt jobbnak tartod. Ellenben, ha edzéseken veszel részt, a Dojo közösségéhez tartozol, azt önként vállalod, tehát be kell tartanod az udvariasság szabályait, tisztelned kell a rangban feljebb levőket, de nem csak őket, hanem minden társadat.

A tisztelet kijár a rangban feljebb lévőknek, tehát kijár neked is a nálad alacsonyabb övfokozatúaktól - EBBEN A SORRENDBEN!

Oldalmenü
Naptár