MI A KYOKUSHINKAI KARATE?

 

A KYOKUSHINKAI szó jelentése:

KYOKU- legtávolabbi, alapvető, végső

SHIN- igazság, valóság

KAI - találkozni, összekapcsolódni.

A KYOKUSHINKAI jelentése:Találkozás a végső igazsággal! vagy  A végső igazságot keresők Társasága!

A Kyokushin karate, mint azt nevének jelentése is mutatja-szemben a tradicionális japán karate stílusokkal- olyan merőben új és nyílt módszer, amely az egyén emberségessé válásához mindig és mindenkor az igazságot keresi.

 

Szimbóluma:

a KANKU

amely eredetileg a Kanku-dai kata-ban szerepel, mint égvizsgáló pozíció. Az egységet, az erőt, a végtelent jelképezi. E kéztartást úgy képezzük, hogy nyitott tenyerünket kézháttal arcunk felé fordítva hüvelyk és mutató ujjakat egymásnak támasztjuk. A közte levő rombusz alakú résen keresztül tekintünk ki messzeségbe. A kanku az ujjak találkozásánál az egységet, a csukló felőli széles rész az erőt, a kör közepe a végtelent, illetve a távoli célt, az egészet összefogó kör pedig a harmóniát és a körkörös mozdulatokat jelképezi.

és a KANJI:

a dogi kabát bal oldalán található, a kyokushinkai japán 3 kanji jeléből készült kaligráfia.

 

A KYOKUSHINKAI karate stílus alapítója, alapvető stílusjegyei:

Sosai Masutatsu Oyama (1923.07.27.-1994.04.26.) a XX. század egyik legnagyobb küzdő egyénisége. Az ő képessége és felfogása a karatéról tükröződik irányzatunkban. A kyokushin karatét úgy is hívják a világban, hogy a legerősebb karate, vagy erőkarate. Célja tökéletesíteni  a karate technikáját, a küzdelmet, úgy hogy törekedni kell a valós küzdelemre, a valós felkészítésre, s bebizonyítani a testi és szellemi tréning közötti összefüggés fontosságát.

Valódi harcosokat csak valódi feltételek és körülmények között lehet nevelni! Így a stílus nem ismeri le a csupán jelzett, illetve bemutatott technikákat, csak a teljes erővel és hatékonysággal végrehajtott technikákat. Ehhez a kemény küzdőmodorhoz azonban csak igen fokozatos, módszeres, fizikai, szellemi és technikai felkészítés vezethet.

A kyokushin karate viszonylag fiatal karate stílus, alapítónk 1956-ban nyitotta meg első hivatalos DOJO-ját Japánban. A kyokushin karate technikái tartalmazzák a tradicionális japán karate egyenes vonalú ütéseit, védéseit, rúgásait, azonban amiben teljesen új reformot hozott a tradicionális iskolákkal szemben, az a kínai kempo, és a muay-thai körkörös technikáinak alkalmazása. Oyama mester maga is tradicionális japán karate irányzatokat tanult(shotokan, goyu-ryu, wado-ryu). Egy idős kung-fu mesterrel fojtatott küzdelme után, a mester tanácsára kezdte el alkalmazni a körkörös technikákat. Szívós munkával, elmélkedéssel és gyakorlással,a hagyományos karate alapjaira építve kialakította új elméletét,amely a kör, az egyenes és a pont egységéből áll. Ez azt jelenti, hogy minden technika a körkörös csípőmozgásból indul, amely energiát egyenes, vagy körkörös úton egy pontba fókuszálunk. Ezen elveken keresztül már lehetséges a test összes energiaforrását felhasználni, összpontosítani.

Technikai és formai megjelenésében így merőben új mozgásrendszert dolgozott ki, ellentétben az elavult tradicionális stílusokkal.

A kyokushin főbb összetevői:

- KIHON - bázis, alaptechnikák (állások, ütések, rúgások, védések)

- KATA - formagyakorlatok

- KUMITE -  küzdelem

- TAMASHIWARI - törés és az önvédelem.

 
A KYOKUSHINKAI karate övrendszere:

10 kyu (tanuló) és 10 dan (mester) fokozatra bomlik. A karatéka rendszeres időközökkel vizsgát tehet az arra jogosult személy előtt. A megszerzett övfokozat örökös, csak súlyos fegyelmi vétség esetén vonható vissza. A világon az egyik legkeményebb vizsga követelmény rendszerrel él a Kyokushin stílus. Mindegyik övvizsgát a tudásszintnek megfelelő erő és állóképességi gyakorlatok, bázis, alaptechnikai jártasságok, formagyakorlatok, és küzdelmek teszik néha elviselhetetlenné.

Az övszínek szerinti megkülönböztetés a Karatéban való elmélyülés szintjét jelenti. A fehér és  narancssárga:a tisztaság, a  tudatlanság; kék:a hajnal,derengés; sárga:a napfelkelte; zöld:az erő kinyílása; barna pedig az érés szimbólumát jelképezik.

 

Csak az elmélyülés ténye vezet a KYOKUSHINKAI-KARATE-DO lényegének a megértéséhez.

A DO szó jelenti a szellemi utat.

A KYOKUSHINKAI KARATE  nem egyszerű küzdősport, vagy küzdelmi rendszer, hanem harcművészet, vagy inkább életstílus.

Nagy-nagy szükség van megfelelő fizikai felkészültségre, nagymértékű kondícióra, és technkikai tudásra, de legalább annyira fontos a mentális, spirituális háttér, filozófiai tartam.

Ennek elsajátításához, megértéséhez nyújtanak segítséget az alábbi gondolatok:

 

A harci művészetek az udvariassággal kezdődnek és végződnek, ezért mindig udvariasak!

 

A harci művészetek útja olyan, mintha egy meredek sziklafalra másznánk fel. Ezért ha erre tettük fel az életünket pihenő nélkül tegyük azt.

 

A harci művészetekben nagyon fontos az, hogy célunk a győzelem legyen, de a küzdelem indoka soha nem lehet személyes gyűlölet.

 

A harci művészetek egy magatartásforma, ezért mindig tartsuk meg testi és lelki egyensúlyunkat!

 

A harci művészetek útja ezer nap tanulással kezdődik és tízezer nap tanulás után éri el a csúcsot!

 

A győzelem első fázisa a pszichikai győzelem kell hogy legyen.

 

A karate gyakorló harc és törés nélkül olyan, mint fa gyümölcs nélkül!

 

Ne felejtsük el, hogy a harci művészetekben bő termést csak a hit és elmélyedés segítségével arathatunk le.

 

OSU!

 

           http://kyokushin.uw.hu/shogun/images/picture/sosai/image_7.gif

 

 

Oldalmenü
Naptár